Muizen & ratten

Muizen

Ook voor Muizen bent u bij Krul Ongedierte Bestrijding aan het juiste adres .

Muizen zorgen voor overlast
Driekwart van de Nederlanders vindt dat muizen voor overlast zorgen. Zij knagen door verpakkingen heen, kunnen met uitwerpselen en urine eten vervuilen en ziektekiemen verspreiden. Draag daarom altijd handschoenen als je muizen of hun uitwerpselen aanraakt, of was je handen heel goed. Spits- en veldmuizen kunnen namelijk via hun uitwerpselen infecties overbrengen op de mens.

Als je muizen(sporen) aantreft, is het dan ook zaak ze snel weer het huis uit te jagen.

Muizen Preventie:
Krul Ongedierte Bestrijding kan voor u inspecties en maatregelen treffen om u onderneming preventief te weren en monitoren doormiddel van inspecties van u onderneming. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Ventilatieopeningen buitenmuren.
 • Dichten van gaten of kieren in muren en bij deuren en ramen.
 • Voorkomen van rommelhoeken (schuilplaatsen).
 • Aanbod voedsel zoveel mogelijk voorkomen (afval in gesloten bakken, bij dierverblijven voor de avond voederresten opruimen)
 • Opslag goederen in loodsen vrij van wanden.
 • Periodieke inspectie van opgeslagen goederen.
 • Inspectie van te voeren grondstoffen/goederen (bijv. pallets).

De Schade die deze knaagdieren veroorzaken kunnen groot zijn:

 • Kunnen ziektekiemen verspreiden (voedselvergiftiging, sporadisch modderkoorts, Hantavirus , huidziekten e.a.)
 • Volwassen huismuizen consumeren gemiddeld 3-5 gram voedsel per dag.
 • Bevuilen voedselvoorraden met hun uitwerpselen en urine.
 • Veroorzaken knaagschade aan allerlei materialen.
 • Soms stankoverlast door urine en muskusgeur.
 • In woningen soms rust verstorend.

Ratten

Tips voor een efficiënte ratten bestrijding:

De ‘rat’ is één van de meest voorkomende diersoorten op aarde.
Ratten kun je overal aantreffen: in en nabij woningen, schuren, rioleringen maar ook in het open veld, langs water, etc.
Om efficiënt te kunnen bestrijden is het van belang te achterhalen welke rat je hebt gezien.

In Nederland zult u voornamelijk de Bruine Rat (Rattus norvegicus) aantreffen. Ook de Zwarte Rat (Rattus rattus) wordt aangetroffen maar in mindere mate en met name in het zuiden van ons land.

Herkenning van ratten:
Om ratten efficiënt te kunnen bestrijden is het belangrijk te weten hoe ze er uit zien en hoe ze leven. De Zwarte Rat (huisrat) heeft ten opzichte van de Bruine Rat (rioolrat) grotere ogen en oren. De staart van de Zwarte Rat is langer dan die van de Bruine Rat. Als je van een dode rat de staart over de rug legt en hij komt tot over de kop van de rat heb je veel kans dat het om de Zwarte Rat gaat.

Eetgedrag:
Ratten zijn alleseters. Ze eten tot 1/10x hun lichaamsgewicht per dag, afhankelijk van het aanbod. Het eetgedrag is heel sterk gebonden aan een ‘leerproces’ (hoe ze het zijn geleerd). Verder zijn het neofobe dieren voor wat betreft voedsel: ze kiezen niet snel een nieuwe voedselbron in hun omgeving. Ze eten liever het vertrouwde (daarom is het soms moeilijk om ‘volwassen’ ratten die gewoon zijn om zaden te eten te vangen met bijvoorbeeld kaas). Ratten slaan ook voedsel op (brengen het naar hun nest). Ratten zijn sterk en knagen overal doorheen. De voortanden van ratten groeien continu. Om hun tanden te doen slijten, knagen ratten op harde materialen zoals hout, plastic en zelfs metalen. Als je ’s nachts geknaag, gekras, gescharrel & geritsel hoort in plafonds, kasten, dakbeschot of muren, dan gaat het waarschijnlijk om ratten.

Waar komen ratten op af?
Vanwege hun grote aantallen zijn ratten afhankelijk van mensen. Ze leven dan ook altijd in bewoonde omgevingen waar voedsel en water te vinden is. Bruine ratten leven graag in kruipruimtes, spouwmuren, rioolbuizen, dakgoten, vuilstortplaatsen, slootwallen en mestputten. Zwarte ratten vind je eerder op hoge, droge plaatsen zoals vlieringen, pakhuizen en hooizolders.

Ratten eten nagenoeg alles en passen zich moeiteloos aan, zelfs aan de meest bizarre omstandigheden. Ratten eten alles: granen, fruit, vlees, vis, knollen, bladgroenten en allerlei verse en bedorven voedselresten. Als ratten honger hebben, kunnen ze zelfs kippen, konijnen, duiven of cavia’s aanvallen. Ook muizennesten roven ze leeg.

Ratten worden met name aangetrokken door je huis als er veel eten te halen valt. Open vuilcontainers, rondslingerende voedselverpakkingen, een grote composthoop of een rijk gevulde moestuin is voor ratten aantrekkelijk. Een rat vindt eigenlijk iedere locatie acceptabel, zolang er maar voedsel in de buurt is. Het bestrijden van ratten begint daarom met het afsluiten en verwijderen van voedselbronnen.

Zijn ratten in huis gevaarlijk?
Ratten behoren tot het schadelijkste ongedierte dat in Nederlandse huizen voorkomt. Ratten verspreiden namelijk allerlei ziektes en ziekteverwekkers. Ze dragen hoofdzakelijk bacteriën en virussen bij zich zoals TBC, paratyfus, salmonella, E. Coli, hanta-virussen, varkenspest en de Ziekte van Weil. Maar ook parasieten zoals vlooien, luizen, teken, wormen & mijten.

Ratten plassen en poepen bovendien alles onder, waardoor ze apparatuur, meubels en tapijten bevuilen. Ze knagen aan menselijk voedsel, waardoor ook voedselvoorraden besmet raken en voedselvergiftiging kan ontstaan. Ze vreten tevens aan hout, leidingen en elektriciteitskabels, waardoor schade kan ontstaan aan bouwwerken & machines en zelfs kortsluiting of brand kan uitbreken.

Bestrijding:
Het komt er vooral op aan om goed te observeren waar de ratten vandaan komen en waar ze naartoe vluchten. Je moet ze dus eerst observeren, hun gedrag, hun vluchtwegen, hun voedselbronnen, hun normale verplaatsingspatronen (sporen en wissels) moet je proberen te vinden. In de meeste gevallen volstaat het om de continue voedselbron waarop de ratten afkomen (groenten, kippenvoer, enz.) weg te halen ! Indien nodig kan je ze verdelgen door gebruik van vallen en/of door gebruik van giftig lokaas.

De ongedierte bestrijder van het Noorden! Wij zijn actief in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland en werken volgens het IPM.

  Expertise
  No-nonsens
  Adequaat en verantwoord bestrijden

Offerte aanvragen