Bedwantsen

Bedwantsen vormen een toenemend probleem in de wereld. Niet alleen in hotels, maar ook in woningen neemt hun aantal toe. Verspreiding vindt voornamelijk plaats doordat mensen steeds meer reizen maken en de bedwants vervolgens in hun bagage meenemen naar andere hotels en naar huis.

Denk u last te hebben van deze insecten aarzel niet en neem contact met ons op!

 

Herkennen van de bedwants

Een bedwants is een roodbruin insect van ongeveer 6 mm groot. Bedwantsen houden niet van licht en verstoppen zich overdag op donkere plekken. ’s Nachts zijn ze actief en voeden zich met bloed van mens of (huis)dier. Daarom zijn ze vaak te vinden ín of dichtbij de slaapkamer. Als u wil weten of bedwantsen aanwezig zijn, kunt u ernaar op zoek gaan. Doordat ze zich zo goed verstoppen is het niet eenvoudig om ze te vinden. U kunt bedwantsen vinden in de naden van het matras, in het frame van het bed, achter de plinten, in wandcontactdozen, in het nachtkastje, etc. Gebruik bij het zoeken een zaklamp.

 

Aanwijzingen aanwezigheid bedwants

Als het niet lukt om een levende bedwants te vinden, kunnen de volgende aanwijzingen erop duiden dat er toch bedwantsen in een ruimte aanwezig zijn:

De bedwants laat sporen achter die u kunt aantreffen:

 • Uitwerpselen; deze zien eruit als donkere, inktachtige puntjes.
 • Eitjes; deze zijn doorzichtig of parelmoerachtig van kleur en 1 mm groot.
 • Vervellingshuidjes; dit zijn crèmekleurige tot oranjebruine velletjes. Deze sporen bevinden zich bij de schuilplaatsen van de bedwantsen en kunnen lang aanwezig blijven. Het aantreffen ervan wil daarom niet zeggen dat er op dat moment nog daadwerkelijk bedwantsen zijn.

Het ontstaan van jeukende bultjes kan het gevolg zijn van de aanwezigheid van bedwantsen. Jeukende bultjes kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals de beet van een ander insect of een allergie.

Bedwantsen scheiden een wat zoetige geur af, die je kunt ruiken als er veel bedwantsen in de ruimte aanwezig zijn. Bedwantsen worden regelmatig verward met andere insecten. Daarom is het belangrijk om, wanneer een insect wordt aangetroffen, te laten onderzoeken of het echt om een bedwants gaat. Dit heet determineren. Meestal onderzoekt een deskundige het gevonden insect. Soms is een goede foto voldoende om te weten of het een bedwants is.

 

Gezondheidsklachten en besmettelijkheid

Een beet van een bedwants kan leiden tot een allergische reactie of ontsteking van de huid. De allergische reactie treedt op na 1 tot 9 dagen en kan variëren van kleine, onduidelijke rode plekjes tot de klassieke bedwants striemen (meerdere bulten op een rij), die erge jeuk veroorzaken. De klachten verdwijnen volledig na enkele dagen tot weken. Op basis van de huidklachten is moeilijk te bepalen of deze afkomstig zijn van bedwantsen of dat ze een andere oorzaak hebben. In zeldzame gevallen kunnen mensen een ernstige allergische reactie ontwikkelen na de beet van een bedwants. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat bedwantsen besmettelijke ziektes kunnen overdragen op de mens.

Op reis: voorkomen en bestrijden Bedwantsen worden vaak opgelopen tijdens een reis of vakantie. Om de kans op het mee naar huis nemen van bedwantsen te verkleinen, kunt u een aantal dingen doen. Let bij binnenkomst op aanwijzingen dat er mogelijk bedwantsen in het (slaap)vertrek aanwezig zijn. Als u vermoedt dat bedwantsen aanwezig zijn, zoek dan het liefst een andere kamer of accommodatie.

Probeer te voorkomen dat eventueel aanwezige bedwantsen in uw reisbagage komen:

 • Houdt bagage die niet gebruikt wordt in een afgesloten koffer. Minder goed af te sluiten bagage, zoals een rugzak, kunt u in een afgesloten plastic zak doen.
 •  Zet uw bagage niet op de grond in de buurt van mogelijke schuilplaatsen van de bedwants, zoals het bed of ander meubilair, maar op een bagagerek als die aanwezig is. Bedwantsen kunnen namelijk niet goed tegen de gladde poten van een bagagerek opklimmen. Op deze manier wordt uw bagage geen schuilplek voor de bedwants.
 •  Als geen bagagerek aanwezig is, kunt u uw bagage het beste midden in de kamer zetten. Een andere optie is in de badkamer op de tegels of in het bad. Als u vermoedt dat er bedwantsen in uw bagage zijn meegekomen, neem dan bij thuiskomst direct de volgende maatregelen:
 • Controleer het liefst voordat u naar binnen gaat of er bedwantsen in uw bagage aanwezig zijn. Pak uw spullen buiten uit op een wit zeil. Op het witte zeil kunt u eventuele bedwantsen makkelijker zien. Is het buiten controleren niet mogelijk, doe het dan binnen op een wit zeil of bijvoorbeeld in het bad.
 • Treft u bedwantsen aan of twijfelt u, neem uw bagage dan goed afgesloten mee de woning in. Dit kan in een goed af te sluiten koffer, maar ook in een luchtdicht afgesloten plastic zak zoals een vuilniszak of kliko zak.
 • Was kleding en beddengoed zo veel mogelijk op tenminste 60ºC. Kleding die niet bij 60ºC gewassen kan worden, kunt u een week in de huishoudelijke vriezer doen. Invriezen is overigens ook een mogelijkheid voor andere spullen die hiertegen kunnen.
 • Elektronica, zoals reiswekkers en mobiele telefoons, kunt u openmaken en inspecteren.
 • Overige besmette bagage zult u door een professioneel bedrijf moeten laten behandelen. Hiervoor bestaan bedrijven met verschillende specialisaties, zoals invriezen, bestraling en chemische bestrijding.

 

Bestrijding van bedwantsen

Mocht blijken dat uw woning toch is besmet met bedwantsen dan zit er niets anders op dan een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de bestrijding ervan. Ga niet zelf met insecticiden aan de slag, want onjuist gebruik van deze middelen of het gebruik van de verkeerde middelen kan gezondheidsklachten veroorzaken of leiden tot verergering van het probleem.

De ongedierte bestrijder van het Noorden! Wij zijn actief in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland en werken volgens het IPM.

  Expertise
  No-nonsens
  Adequaat en verantwoord bestrijden
  Gediplomeerd
  Particulier en zakelijk

Offerte aanvragen